Tammirinne

Tammirinne

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Joululiina

... luonnonvalkoista Novita Huopanen lankaa, ja vakaa aikomus virkata langasta kuusenalusmatto.
No näinpä ei ainakaan vielä tapahtunut vaan...


Etsin kaappien kätköistä jotakin liinaa, mieluiten vaaleaa, ei liian isoa, suorakulmaista, joka sopisi marjaköynnöksen ja tuikkupurkkien alle ruokapöydän keskelle. Sopivaa ei löytynyt, joten tuli idea huovuttaa kuusenalusmattoa varten hankkimastani langasta liina. Netistä vaan etsimään ohjetta hommaan ja löytyihän sieltä ihan hyvä sovellettavissa oleva ohje.


Alle sopiva pala lakanakangasta ja siihen hahmottelemaan liinan reunoja kolminkertaisella langalla. Liinan koko valmistusvaiheessa n.120x30. Kannattaa huomioida valmiissa työssä muutaman sentin kutistuminen.


 Sitten vaan hahmottelemaan liinan keskiosaa. Voi laittaa haluamallaan tavalla, mutta tietenkin langan pitää ottaa reunoihin kiinni. Liian isoja rakoja ei kannata jättää, ettei liina mene helposti rikki. Itse halusin liinasta kevyen ja reikäisen.


Kun lankaa on tarpeeksi levitetään muovia (muovipussikin käy) liinan päälle, jonka jälkeen työ rullataan ja kiinnitetään narulla useasta kohtaa. Pötkylän päälle laitetaan vielä esim. ohut puuvilla sukka tai sukkahousun lahje. Sitten pesukoneeseen 60 astetta ja normaalipesuaineet. Pyyhe tms. mukaan koneeseen. Mulla liina huopui aika kovinkin kiinni lakanakankaaseen ja jouduin sitä repimään irti, ei kuitenkaan hajonnut. Silitin ja muotoilin hiukan kosteana. Se pää mistä aloitin rullaamisen huopui huonoiten ja jäi siksi muotoilun jälkeenkin noin sentin leveämmäksi kuin toinen pää. Hyvin pysyy koossa kumminkin. Nopea tehdä ja ihan oon tyytyväinen lopputulokseen.

Samaan tyylin voi sitten tehdä vaikka hartiahuivin, ikkunaverhon tai mitä mieleen tulee. Värejä voi käyttää useampia ja joukkoon voi laittaa myös villahahtuvia, niin saa osittain läpinäkymättömämpää (huh mikä sana, meniköhän ees oikeen) kohtaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti